Tatini savjeti za lakše održavanje djece ;)

Prije nekoliko dana sjedim na kavi s prijateljicom, mamom dvoje djece. Pričamo o svemu i svačemu pa tako dođemo i do teme klinaca. Naravno, o čemu će pričati dvoje odraslih ljudi nego o djeci? :)

Došli smo do zaključka kako su danas muškarci drukčiji nego nekad. Više se brinu za djecu, pomažu, sudjeluju u njihovom odgoju. To je vjerojatno istina. Ne samo zato što znam dosta tata koje se o djeci brinu jednako kao i mame, nego znam i po sebi koliko mi Luka znači i koliko vremena želim provoditi s njim.

Kada razmišljam o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, nije teško primijetiti kako mi je Luka uvijek na prvom mjestu. Pa i nedavno kada smo on i ja bili zajedno u Zagrebu (prvo tjedan dana, a onda još jednom za vikend), jednostavno sam zatvorio laptop, stavio autoresponder i zaboravio na posao. To su trenuci kada mi u autoresponderu piše da sam “na odmoru sa sinom i da nemam vremena za posao – žao mi je, ali javiti ću vam se za nekoliko dana kada opet krećem raditi”. Bilo je situacija kada su se neki klijenti žalili zbog toga (iako uvijek to najavim unaprijed). To su sada bivši klijenti.

No kada se vratim unatrag 10, 20 ili 30 godina ne mogu reći da se baš toliko toga promijenilo kao što nam se nekad čini. Da, većina tata je vjerojatno bila više na poslu, na pivi s prijateljima i manje razmišljala o djeci, no vjerujem da je i tada bilo i više nego dovoljno primjera gdje su oba roditelja jednako sudjelovala u podizanju djece.

Ali idem preširoko jer zapravo sam danas htio dati nekoliko savjeta, stvari koje sam sâm naučio ili sam čuo od drugih, a koje će vam možda pomoći u “održavanju” vašeg djeteta. Ako sve ovo već znate – idite dalje. Ako sam nešto zaboravio, tate – napišite u komentarima.

Torba

Znate kako se znamo šaliti o tome što sve stane u žensku “torbicu”? (ovdje navodnike koristim namjerno jer nema šanse da sve to stane u nešto što nije torba, već “torbica”). Kada čuvate klinca koji ima godinu dana i vaša će dječja torba biti puna najrazličitijih stvari. Imam sreću da mi je tu dosta pomogla i Lukina mama, ali nakon nekog vremena vidiš što sve trebaš imati pa sam tu torbu “skrojio” po sebi (i Luki). Koji su tajni sastojci?

Pelene, puno pelena

Kada je Luka bio manji onda sam ga presvlačio svakih 2–3 sata, kako je bivao sve veći to se povećavalo tako da ga sada presvlačim svakih 4 sata ili više. No, pelena će biti vaš najbolji prijatelj. Imajte ih dovoljno, a ja sam ih uvijek imao za cijeli dan jer nikada ne znaš kada ćeš se vratiti kući. Ne zato što niste organizirani već zato što je vani nekada tako lijepo vrijeme da je šteta provesti ga u zatvorenom. Također, imajte na umu da ćete trebati i neki podložak za presvlačenje – kod mene je to došlo s dječjom torbom, ali poslužiti će bilo kakva krpa ili deka. Ne prašnjava, naravno :P

Napomena: Pelene ćete morati mijenjati svugdje – naviknite se. Ja sam pelene mijenjao u autu (prednje/zadnje sjedalo), u prirodi, u restoranu (da, žao mi je, ali nije bilo izbora), u wc-u, u ženskom wc-u (jer je ženski wc jedini imao mjesto za presvlačenje beba – koja diskriminacija(!)). Presvlačenja možete planirati. Poznajete svoju bebu i znate već kada je vrijeme pa planirajte da u to vrijeme budete npr. blizu nekog shopping centra – gotovo svi shopping centri danas imaju odlično opremljene sobe za roditelje s djecom.

Također, kada su pelene u pitanju, imajte na umu da će vam trebati i neko mjesto za odlaganje. Kod mene pomažu najloni u malim pakiranjima, gdje onda prljave pelene zamotam i kasnije bacim.

Hrana i piće

Od pića je idealno imati dječju bočicu sa onime što dijete voli. Kada smo Luka i ja znali putovati (kada je imao 20 mjeseci prošli smo u dva tjedna nekih 1500 km s autom i bilo nam je odlično!) uvijek sam kod sebe imao 1 bocu s vodom i još jednu u njegovoj torbi. Ovisno o tome pije li kroz dječju bočicu ili ne, možete razmisliti o tome da eventualno kupite one male bočice od 0,2 litre, iako sam ja preferirao standardne bočice s vodom od pola litre.

Također, nemoje zaboraviti grickalice. Idealni su štapići, rižini keksi ili nešto slično tome, a lagano. Ima roditelja koji uz to nose i kašice, ali kada vam klinac već ima 18+ mjeseci može jesti dovoljno toga da ono što imate u torbi bude samo “za prvu ruku”. A i da vam nešto hitno treba, svugdje postoje trgovine, pekare, pa čak i benzinske stanice – snaći ćete se, ne brinite. Nisam fan čokolada i slatkog za djecu te dobi – vjerojatno zato što znamo da bi Luka mogao imati problema sa zubima. Od slatkog imam samo PEZ bombone – više radi figurice nego radi bombona :).

Rezervna roba

Ja nikada ne znam koliko mu rezervne robe treba, priznajem. No vjerojatno će vam biti dovoljno da imate 1 body (tko ne zna što je body – Google ili pitati djetetovu mamu), majicu ili dvije, nekoliko čarapa. Znate, da ga možete presvući u slučaju nezgode ili ako ga predugo pustite u parku u pijesku :|.

Igračke

To su klinci – nemojte zaboraviti igračke. Siguran sam da svako dijete ima jednu ili dvije igračke koje jako voli, a koje stanu u dječju torbu. Spremite ih. Može vam poslužiti i “višefunkcijska igračka” poput ranije spomenutih PEZ figurica :). Samo nemojte pretjerati s “punjenjem”.

A onda s druge strane možete imati i kul prijatelje koji vam poklone svjetlosni mač kojim onda vaše dijete maše po stanu :).

(Hvala Ivanu iz Netokracije koje je s njime mahao na ovogodišnjemOMG Commerceu ;)

Dokumenti

Nazovite me paranoinčnim, no mislim da je dobro uz torbu koja je stalno s vama, imati spremljene i dokumente u slučaju da iz nekog razloga brzo morate kod doktora. Ne zauzimaju puno mjesta, do sada mi nikada nisu trebali, no bolje spriječiti nego liječiti, zar ne? Ako ste djetetu napravili i osobnu iskaznicu, nije loše imati je u torbi. Inače, upravo je osobna iskaznica odlična stvar za dijete jer je možete napraviti praktički od rođenja, a s njom dijete može jednostavno putovati s vama svugdje gdje i vi možete s osobnom iskaznicom.

Fotoaparat (i rezervne baterije)

Ovo vam vjerojatno nitko neće predložiti pa vam zato ja predlažem. Djeca tako brzo rastu da morate biti opremljeni da fotografirate svaki od tih dragocjenih trenutaka. Nekad uzmem DSLR, ali češće je to pametni telefon. Možete uzeti i neki mali glupavi digitalni fotoaparat, no svakako uzmite nešto što može brzo okidati jer djeca SE MIČU. Nisam ovo dovoljno naglasio – DJECA SE STALNO MIČU! Za dobiti jednu kvalitetnu fotografiju nekada ih moram snimiti 30 :).

Kada snimite tih svojih 30-ak fotografija svog klinca, onda uvijek možete napraviti i nekakav kolaž kao što sam ja napravio na fotografiji iznad – a ovo je samo ono što smo fotkali prije spavanja ;).

Dobro raspoloženje

Umorni od posla, razmišljamo o problemima. No to zaista ne trebamo raditi kada smo u blizini naše djece. Znam, znam, teško je opustiti se (govorim iz vlastitog iskustva), no maknuti probleme i posvetiti se njima nešto je najbolje što možemo im možemo pružiti. Kod mene je to micanje od problema nešto što je trajalo nekoliko mjeseci – radeći sam za sebe, malo je teže pustiti posao, no na kraju sam uspio i to mi je jedna od najboljih odluka u životu.

Da, postoje klijenti koje ćete izgubiti no zapitajte se je li vam posao najvažniji u životu, ili su možda ipak djeca ta koja trebaju vašu pažnju, bez briga, da bi mogli imati bezbrižno djetinjstvo.

Nemojte se opterećivati

Znalo mi se dogoditi da ponekad nešto zaboravim ponijeti sa sobom. Ali u pravilu, većinu stvari moguće je i naknadno kupiti ili naći. One stvari koje su najvažnije uvijek držim spremne. Čim ih završim koristiti vraćam ih na njihovo mjesto kako ih ne bih zaboravio. Dodatno, kada idem na put onda imam rezervne stvari u autu – roba, igračke, hrana i piće.

S druge strane, čak i kada nešto zaboravite ne znači da je smak svijeta. Ako zaboravite robu snaći ćete se, možete nešto kupiti za prvu ruku (iako, moja je preporuka da ovo uvijek imate duplo!). Ako zaboravite hranu i piće, možete otići do bilo koje pekare i kupiti nešto za pojesti na brzinu, a možete jesti i vani u restoranu.

Meni je najvažnije da sam s Lukom vani, u prirodi (nekad kada je vani kiša poslužiti će i zatvoreni prostori, kao što je akvarij u Puli sa gornje fotografije). Da uživamo u tom našem vremenu, bez razmišljanja o poslu i problemima. Tu smo on i ja, sami ili u društvu, ali on i ja – i ništa nam drugo nije važno. Isto to želim i vama. Uživajte!

Komentirajte